Barion Pixel

Szilárd sampon vagy sampon szappan?

Facebook
Twitter
Pinterest
Szilárd sampon vagy sampon szappan?

A drogéria polcai között méltán azon gondolkozol, hogy mi lehet a különbség a szilárd sampon és a hajmosó szappan között? Ezen nem is csodálkozunk, hiszen biztos nem vagy egyedül ebben. A két termék neve megtévesztő lehet, így sokszor a vásárlók nem is tudják pontosan, hogy melyiket vásárolják. Itt az ideje, hogy tisztázzuk!

A különbség a használatában és összetételében rejlik, de nézzük őket részletesen:

Sampon szappan (Hajmosó szappan):

A hajszappan vagy más néven sampon szappan, mint ahogy a neve is mutatja, olyan szappanok, amivel a hajunkat is moshatjuk. Összetevői között az olajok és zsírok mellett jelen van a lúg is, amely alapja a klasszikus szappanosítási folyamatnak.

Ezáltal a termék lúgos kémhatású, valamint 4-6 hét érési ideje van,mielőtt teljesen végbemegy a szappanosodási folyamat és használatra kész.

Szilárd sampon:

A szilárd sampon egy környezetbarát és egészségesebb változata a megszokott műanyag flakonos folyékony samponoknak. Sőt, még az összetevőiben is hasonló, leszámítva a vizet, a káros anyagoka, a műanyag flakont

A választásnál érdemes arra is figyelni, hogy a szilárd sampon (vagy a sampon szappan), illóolajjal legyen illatosítva ne illatolajjal (parfümmel).

Ezek a samponok nagyrészt natúr olajokat, illóolajat, tenzideket (erre visszatérünk később) és színezéket tartalmaznak, amelyek együttesen egy igazi samponhoz méltó habzást képeznek, a hajadnak pedig a megérdemelt ápolást nyújthatják. 

A hajmosószappannal ellentétben, nem tartalmaz lúgot, ezért nem a szappanosítás eredményeképpen jön létre ez a termék.

Szilárd sampon vagy sampon szappan? 1

Mik a tenzidek és miért használják őket a szilárd samponba?

Lehet, hogy ijesztőnek tűnik első látásra amikor a szilárd samponok összetevőit olvasva megpillantjuk a “Sodium cocoyl isethionate” feliratot a csomagoláson, de nincs ok az aggodalomra, mert ez csupán egy kókusz alapú felületaktív anyag, amely enyhén savassága miatt remekül passzol a bőrünk élettani felépítéséhez

Ennek az anyagnak a hatása alapjában segíti a szilárd sampont a tisztításban, emulgeálásban és habzásban. A tisztító tulajdonságai abból adódnak, hogy erősen vonzódik az olajokhoz, zsírokhoz, vízhez. Öblítéskor, a habot lemosva a magunkról, a kosz is távozik a lefolyóba. 

Természetesen a legzöldebb megoldás, ha olyan szilárd sampont használunk, amelyben a használt tenzid (felületaktív anyag) természetes, megújuló növényi forrásból készül.

Sampon választásakor amelyik összetevőt érdemes elkerülnöd, az az SLS (Sodium lauryl sulfate, magyarul nátrium lauril szulfát). A jó minőségű szilárd samponokban, vagy hajmosó szappanokban általában nincs jelen, ellenben a bolti tusfürdőkben és folyékony samponokban gyakori összetevő.

Ez az összetevő a olcsósága miatt a leggyakrabban használt szulfát a tisztítószerekben. Sajnos számos nem környezetbarát forrásból származhat mint a kőolaj, kókuszolaj vagy pálmaolaj. Nem beszélve arról, hogy veszélyes, ha lenyeljük, bőr és légzőszervi irritációt okozhat, illetve mérgező a vízi elővilágra is.

Ha esetleg zavarba jöttél, és nem tudod, hogy akkor most miért nem nevezzük a szilárd sampont szappannak (mert ugye a kinézetük hasonló), akkor elmagyarázzuk:

A hajmosó szappannak lúgos a ph-értéke (általában 8-9), amit azt jelenti, hogy a hajmosás után ajánlott a hajat egy úgynevezett savas öblítéssel lemosni. A savas öblítés összetétele lehet egy ecet-víz vagy citrom-víz keverék. Ha ezt az öblítést nem végezzük el , akkor hajunk ezután ragacsosnak tűnhet, ami valljuk be, elég kellemetlen érzés.

 A szilárd sampon ph értéke ellenben megegyezik a bőrünkével, lúgot nem tartalmaz, emiatt nem igényel savas öblítést.

Melyiket válasszad?

Mindkét megoldás tökéletes hulladékmentes alternatívát jelent, ha eldöntöttük, hogy odafigyelünk a környezettudatosságra egy olyan világban, ahol évente több millió sampon flakont használunk el, vagy egyszerűen csak egy vegyszermentes, természetes összetevőkből álló terméket keresünk. 

Gondolj bele, utazás közben nem folyik ki a ruháid közé, a reptéri ellenőrzésnél sem tartod fel a sort a fölösleges ellenőrzésekkel. Szilárd samponod vagy bármelyik nem folyékony terméked csak beleteszed egy vízhatlan szappantaskba, és már készen is állsz az útra!

Most már csak rajtad múlik, hogy mivel kényezteted hajadat.

Próbáld ki a szilárd samponunkat!

Lesd meg a szappantasakunkat!

Ami még érdekelhet:

Íratkozz fel a hírlevelünkre!

Oszd meg ezt a bejegyzést

Facebook
Twitter
Pinterest

olvass tovább

Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy értesülj a legújabb akcióinkról és eseményeinkről!